Torsdag  27  Juli  2017

Lions syskola i Nepal (LWSTC)

Sysalen i NepalSkolan invigdes 2007 och utbildar årligen 50 sömmerskor vilka rekryteras av en lokal styrelse som samverkar med kommunrepresentanter och sociala myndigheter. Målet är att utbilda de tjejer som har största behovet.

Utbildningen är ettårig och omfattar mönsterkonstruktion, tillskärning och sömnad. Eleverna lär sig i första hand att sy traditionella kläder. De lär sig också lite matematik, engelska och samhällskunskap.

Vi har målet att ge dem mikrolån så att de kan skaffa en trampsymaskin efter utbildningen. Det ger dem möjlighet att fortsätta sy och skaffa egen systuga . Att vara skolfadder kostar 1200 kr för ett helt år. En symaskin kostar cirka 1000 kr.

Pg 90 1948-0. Bankgiro 538 656–0. Märk betalningen ”Nepal fadder” eller ”Nepal symaskin”.

Mer information på Facebook: ”Lions Women Skill Training Centre in Nepal” och på vår Blogg www.101sv.lions.se/lwstc/

Lions DG 101SV 2006-2007, Lars-Åke Björkman, sammanfattar fem år senare verksamheten så här:

”Från invigningen 2007 är det flera hundra unga flickor som fått sin utbildning vid skolan och som undsluppit risken att hamna i traffickingträsket och som fått en utbildning till hjälp för dem själva och till gagn för familjen och samhället/städerna de lever i. Yrkesutbildningens betydelse för ungdomar i ett U-land är ofantlig och har en stark utväxling med att de utbildade kan lära andra ungdomar.”

Anette Axelsson och Bo Sigeback, distriktsansvariga för projektet

Senast uppdaterad (2013-03-03 16:10)